VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

5 laatste tips voor zorgoverstappers

Geplaatst op: 28-12-2019, 11:55:24

Iedereen heeft nog enkele dagen om een zorgverzekering te kiezen voor het nieuwe jaar. Onderstaande tips kunnen er een handje bij helpen.

1 Raadpleeg meerdere vergelijkingssites

Wie wil overstappen van zorgverzekeraar, doet er verstandig aan minimaal drie vergelijkingssites te raadplegen. Vergelijk de premies ook op de website van zorgverzekeraars. Ga niet meteen voor de goedkoopste zorgpolis, maar let tevens op de dekking van de polis. Personen die veel zorg nodig hebben, kunnen beter voor een iets duurdere verzekering met een uitgebreide dekking kiezen.

2 Individuele zorgpolis soms goedkoper

Twee op de drie verzekerden hebben een collectieve zorgpolis. Het voordeel hiervan neemt echter af, omdat zorgverzekeraars vanaf 2020 nog maximaal 5% premiekorting mogen geven aan collectief verzekerden in plaats van de huidige 10%. Kijk daarom of je voordeliger uit bent door voor een individuele zorgverzekering te kiezen die niet onder een collectief valt. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat je met een individuele polis soms wel €80 goedkoper uit bent.

3 Let op gecontracteerde zorg

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis. Dat betekent dat alleen behandelingen bij ziekenhuizen die een contract met je zorgverzekeraar hebben ook volledig vergoed worden. Op de website van zorgverzekeraars staat met welke zorgverleners zij een contract hebben. Let op of het ziekenhuis uit jouw buurt gecontracteerd is door de zorgverzekeraar waar je mee in zee wilt. Wil je liever geen beperkingen, kies dan een restitutiepolis. Die is meestal wat duurder, maar dan heb je wel vrije keuze.

4 Aanvullende polis

Wie overweegt een aanvullende zorgpolis te nemen, moet eerst in kaart brengen hoe vaak je in het komende jaar verwacht naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut te gaan. Denk ook na of het zin heeft om je voor tandartskosten aanvullend te verzekeren. De uitkeringen van tandartsverzekeringen zijn vaak beperkt. Ook voor een bril kan het voordeliger zijn om je er niet aanvullend voor te verzekeren, maar de kosten daarvan uit eigen zak te betalen.

5 Eigen risico

Mensen die nauwelijks zorg nodig hebben en voldoende spaargeld achter de hand hebben, kunnen er voor kiezen om hun eigen risico vrijwillig te verhogen van €385 naar €885. Dat levert een extra korting op de zorgpremie op.

Bron: bijdrage van Bernard Vogelsang van 28 december 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina